• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

PERSLUCHT

Wat is perslucht?

Wat is perslucht? Perslucht is niets meer of minder dan lucht die onder hoge druk gebracht is en vervolgens via een kleine opening naar buiten geperst wordt. Op deze manier levert perslucht energie die gebruikt kan worden voor een groot aantal verschillende toepassingen. Voorbeelden zijn de aandrijving van machines en loopbanden, een verfspuit, beademing in het ziekenhuis, ademlucht en gereedschappen in o.a. de bouw en automobielindustrie.

Wat zit er in perslucht?

De lucht die wij perslucht noemen is gewoon lucht van buitenaf. Het is een samenstelling die voornamelijk bestaat uit zuurstof en stikstof. Omgevingslucht wordt door een compressor aangezogen en onder druk gebracht. Hiervoor worden verschillende technieken gebruikt. Daarom maken we onderscheid tussen verschillende soorten compressoren waarvan de meest bekende de schroefcompressor en de zuigercompressor zijn.

Waar wordt perslucht voor gebruikt?

Perslucht vinden we terug in een groot aantal bedrijven, sectoren en industrieën. Het is geschikt voor een heel groot aantal uiteenlopende toepassingen. Het is een bron van energie waarop hele productielijnen in fabrieken draaien. Maar ook in de tuinbouw wordt veelvuldig gebruik gemaakt van perslucht. En wat dacht u van ademlucht bij de brandweer, voor duikers en in de industrie? Ook de boor van de tandarts wordt aangedreven door perslucht. En de lucht waarmee autobanden worden opgepompt is ook perslucht. Elke toepassing stelt andere eisen aan de kwaliteit van de perslucht. En om een ander drukniveau. Er is dan ook een grote diversiteit aan compressoren en compressor onderdelen beschikbaar.

Wilt u weten welke compressor het best geschikt is voor uw toepassing? Bij Van Hemert Persluchttechniek adviseren wij graag en geven wij u tips waar u op moet letten bij de aanschaf van een persluchtsysteem.

Is perslucht duur?

Een vraag die wij vaak horen: is perslucht duur? Hier kunnen wij heel eerlijk in zijn: Ja perslucht is relatief kostbaar. Hoe duur perslucht precies is valt moeilijk te zeggen en verschilt per situatie. Wat belangrijk is om te beseffen is dat er rekening gehouden moet worden met 3 factoren:

  1. Aanschaf en afschrijving;
  2. Onderhoud;
  3. Energie.

Verdeling van kosten

De verdeling hierbij is niet gelijk. De grootste kostenpost in dezen is het energieverbruik. Ongeveer tweederde van de kosten voor perslucht bestaat uit energiekosten. Het loont daarom om te zoeken naar een energiezuinige oplossing. Ook warmteterugwinning is een manier om te besparen op energiekosten. Het continu monitoren van energieverbruik en eventuele veranderingen hierin is dan ook zeer aan te raden. Zeker wanneer een compressor langer in gebruik is, kan deze meer energie gaan verbruiken. Gelukkig staan de ontwikkelingen in de industrie niet stil. Er wordt steeds gezocht naar oplossingen om het energieverbruik van compressoren omlaag te brengen. De compressoren die nieuw op de markt komen worden steeds energiezuiniger én vaak ook stiller.

Ontwikkelingen in de markt

Bij Van Hemert Persluchttechniek houden wij onszelf voortdurend op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen ons vakgebied. Zijn er nieuwe producten op de markt die zuiniger in verbruik worden er technieken ontdekt waarmee het energieverbruik kan worden teruggedrongen dan weten wij daarvan. Ook ontwikkelen wij onze eigen compressoren. Energieverbruik, duurzaamheid, kwaliteit en geluidsniveau zijn hierbij belangrijke aandachtspunten.

We zullen u altijd helpen om te zoeken naar de meest energiezuinige en economische oplossing voor u. Neem contact op of vraag hier vrijblijvend advies bij ons aan.

Een persluchtsysteem aanleggen

Een persluchtinstallatie bestaat uit verschillende onderdelen:

  1. Een compressor voor het comprimeren van lucht;
  2. Een opslagtank, persluchttank of drukvat voor de energieopslag;
  3. Persluchtfilters voor de zuivering van de perslucht;
  4. Een luchtdroger of koeldroger voor het ‘drogen’ (vocht ontrekken) van de perslucht;
  5. Een persluchtleidingsysteem voor het transport van de perslucht.

Bij elk onderdeel van een persluchtsysteem moeten keuzes gemaakt worden. Bijvoorbeeld uit verschillende materialen zoals bij het leidingsysteem. Er kan ook gekozen worden uit verschillende soorten drogers. Welke filters nodig zijn is afhankelijk van de gewenste kwaliteit. En welk type compressor het best geschikt is hangt onder andere af van het aantal draaiuren, de ruimte waarin de compressor staat en natuurlijk de toepassing.

  

De beste oplossing voor u

Wilt u zeker weten dat u de beste keuze maakt? Laat u adviseren door onze specialisten. Op basis van uw situatie, gebruik, wensen, budget en hun uitgebreide kennis en ervaring kunnen zij de ideale persluchtinstallatie voor uw samenstellen. Neem vandaag nog contact met ons op.